Kontakt

Sonja Landikušić
Gujina 10
22 232 Zlarin
sonjaland@gmail.com
00385 91 6049911

Zlarin

Pročitaj detaljnije


Izjava o Privatnosti
Politika kolačića
Linkovi

Zlarin

OTOK ZLARIN – OAZA MIRA I LJEPOTE

Zlarin je mali otok dalmatinske obale Hrvatske u neposrednoj blizini grada Šibenika.
Administrativno pripada Šibensko-kninskoj županije. U zimskim mjesecima  ima jedva 270 stanovnika da bi se  ljeti taj broj povećao i do  3.000 stanovnika.
I u svojoj prošlosti Zlarin je imao  velike migracije stanovništva. Otok je to sa kojeg se  odlazilo, ali se i ostajalo živjeti.
Jeste li znali da Zlarin ima najdužu otočnu rivu u Hrvatskoj dugu 131 metar, a široku 16 metara s koje puca predivni pogled

Najviša mu je točka brdo Klepac (169 m) sa kojeg se pruža nezaboravan pogled. Tijekom sunčanih dana, sa vrha  možete vidjeti planinu Velebit, a u daljini  vulkanski otok Jabuku.

I, Šibenik vam je sa ovog mjesta  kao na dlanu.
Ima tu šuma čempresa,  borova,  ružmarina, smokava, maslina i drugog mediteranskog raslinja. Unutarnji dijelovi otoka su nenaseljeni, prekriveni gustom šumom i makijom i s pravom se naziva zelenim otokom.

Klima je mediteranska, srednje jadranskog tipa. Prevladavajući vjetar je jugo. Zbog blizine kopna klimatske su osobine prijelazne.

Jeste li znali da Zlarin ima oko 2700 sunčanih sati godišnje, po čemu je jedan od najsunčanijih otoka na Jadranu ? Godišnja količina padalina iznosi oko 700 mm, a ljeti rijetko pada kiša.

Životinjski svijet je osiromašen utjecajem čovjeka, pa danas na otoku nemamo puno životinja. Tu i tamo možemo vidjeti zeca, ježa ili poljskog miša. Do prije 30-ak godina na otoku se još moglo naći i lisice. Od ptica prevladava galeb, dok je riblji svijet izuzetno bogat sa svim tipičnim srednje jadranskim ribama.

Zlarinjani su se kroz svoju povijest uglavnom bavili, kao i svi otočani, poljoprivredom, ribarstvom i pomorstvom. Uzgajale su se i masline što nam svjedoče napušteni maslinici koji se mogu vidjeti u svim dijelovima otoka. Ali, blagostanje i  pravi procvat otoka  su vezani za izlov i obradu koralja. Vještina obrade koralja na tradicionalni način  se njeguje do današnjih dana.

Na našem divnom otoku nije dozvoljen pristup automobila i sasvim sigurno mu i to daje poseban šarm.
Ako se pitate nakon toliko podataka, što je taj otok sa bogatom poviješću danas?  Znajte da je danas Zlarin najbolje mjesto za dobar odmor i punjenje baterija.Raskošnim zelenilom i  biserno čistim morem,  otok  će oduševiti  svakog tko traži utočiste od gradske vreve i svakodnevnice a pravo osvježenje će naći  u nekoj od prekrasnih mnogobrojnih uvala.